Dobrodošli u Slavetić
  O udruzi Lipa
  Kada i zašto svratiti u naš kraj - Događanja
  24.03.2012. -
Eko-akcija u Slavetiću i Goljaku
  10.12.2011. -
Advent u Slavetiću
  27.08.2011. -
350. g. Župe slavetićke
  27.08.2011. -
Dani slavetićkog kraja
  27.08.2011. -
Najljepši cvijet slavetićkog kraja
  25.06.2011. -
Brebrovac
  04.12.2010. -
Advent u Slavetiću

 

Kontakt:
udruga-lipa@slavetic.hr

Ova stranica posvećena
Slaetiću se priprema.
Trudit ćemo se da ju što prije obogatimo podacima iz slavetićke prošlosti i sadašnjosti.

 

 

 

 

 


Kada i zašto svratiti u naš kraj - događanja u Slavetiću i slavetićkom kraju

Gospodin Josip Šintić Zlatko, predsjednik Ekološkog društva Žumberak i voditelj projekta ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ poslao nam je svoj osvrt na eko - akciju uklanjanja otpada iz zaštićene prirode Slavetića i Goljaka

Eko-akcija uklanjanja otpada iz zaštićene prirode
Slavetića i Goljaka

EKOLOŠKO DRUŠTVO ŽUMBERAK izvelo je u subotu, 24. ožujka 2012. EKO-AKCIJU uklanjanja i zbrinjavanja otpada iz zaštićene prirode gorskog djela Grada Jastrebarsko, a na području Slavetića i Goljaka Slavetičkog u suradnji s LD "Sokol", Petrovina, čiji je predsjednik g. Ivan Paljug.
U akciji je sudjelovalo 45 članova ED Žumberak od kojih su većina i članovi planinarskih društava HPD "Vihor" i HPD "Kapela" iz Zagreba te uz sudjelovanje 19 lovaca LD "Sokol", od kojih je pet sudjelovalo s traktorima s prikolicom (ili košem). Vrijedan doprinos eko-akciji dao je radni tim VODOPRIVREDE DD, Karlovac, s traktorom s vitlom, a koji su otpad izvlačili uz velike strmine ispod ceste, koristeći velike metalne sanjke s košem ED Žumberak. Zahvaljujemo direktorici VODOPRIVREDE DD, gđi. Nadi Štefanac i radnom timu u sastavu: traktorist Josip Krnežić, Josip Markešić, Ivan Vuković, Darko Prašin, Miro Bezjak i Josip Grabešić

Sanirano je devet što većih što manjih divljih odlagališta otpada. Od lokacije Krvavi kamen preko koje vodi iz Slavetića markirani Žumberački planinarski put preko Glavica - Rešpetarnice prema Tihočaju, pa zatim iznad i ispod sela Goljaka, kao i kod rezervoara.

Veliku pomoć realizaciji akcije dao je Grad Jastrebarsko, zalaganjem dogradonačelnika g. Stipe Bučara, koji je osigurao odvoz i zbrinjavanje oko 80 prostornih metara prikupljenog otpada. U akciji je iz prirode uklonjeno oko 100 prostornih metara otpada od čega je oko 20 prostornih metara metalni otpad, kojeg su odvezli Romi, a koji nije bio vidljiv dok nisu uklonjeni gornji slojevi otpada u par odlagališta. Eko akcija je najavljena preko lokalnih i regionalnih medija: Radio Jaske, TV PLUS, Info Jaska, TV 4 rijeke Karlovac, web stranica udruge Uskok-Sošice, putem plakata s pozivima lokalnom stanovništvu i dakako usmeno. Podršku i pomoć eko-akciji pružio je i g. Božidar Jelenić, a dogradonačelnik Grada Jaska g. Stipe Bučar je već u jutarnjim satima pred početak eko-akcije zahvalio svim volonterima što su se odazvali ovoj hvale vrijednoj eko-akciji, koja će bit dovršena poravnavanjem terena na lokaciji Krvavi kamen, na mjestu divljeg odlagališta otpada, a što će s bagerom izvršiti g. Marijan Lovretin iz Slavetića. Tako će se dobiti veća zaravan u lijepom šumskom okružju.

U vezi spomenutog metalnog otpada treba istaknuti da sav (vidljivi) metalni otpad odbačen u prirodu, a osobito automobilske olupine, već godinama prikupljaju Romi i od toga žive. Automobilske olupine su postale kod Roma veoma tražena "roba", pa već niz godina nije problem uklanjanje automobilskih olupina iz prirode, već uklanjanje tzv. "ostalog" ili nekorisnog otpada iz okoliša. Za uklanjanje automobilskih olupina i drugog metalnog otpada, dovoljno je pozvati Rome, tj. pokazati im gdje se nalazi olupina ili metalni otpad. Opremljeni su s traktorima s vitlima i kamionima, pa izvlače automobilske olupine iz provalija dubokih 70 i više metara. Tako su brojne romske obitelji postale "Lovci na olupine". Da bi preživjele! Želite li ukloniti automobilske olupine ili drugi metalni otpad iz prirode pozovite na 091/857 95 20 Ivu Amića iz Draganića - Budrovci.

Za Slavetić ostaje problem saniranja velikog odlagališta otpada u kojem više nema automobilskih olupina, jer su ih Romi s vitlima izvukli, ali je ostalo oko 200 - 300 prostornih metara "ostalog" (nekorisnog) otpada. Pokazali smo taj deponij dogradonačelniku Jaske g. Stipi Bučaru na dan eko-akcije, pa preostaje veliki posao strojnog saniranja tog velikog odlagališta, a preko kojeg se slijevaju vode potočića koji teče ispod slavnog dvorca Oršić u Slavetiću.

Ekološko društvo Žumberak već deset godina organizira velike eko-akcije zbrinjavanja otpada s područja Žumberka , tj. PP Žumberak Samoborsko gorje i dosada smo iz zaštićene prirode uklonili i zbrinuli 4980 m3 otpada. U pojedinim godinama sudjelovalo je i po stotinu članova ED Žumberak iz redova naših planinarskih društava HPD "Vihor", HPD "Kapela" i HPD "Sisak". Planinari iz društava koja održavaju npr. Jaskanski planinarski put ili Žumberački planinarski put nisu sudjelovali! Kada smo u tri eko-akcije čistili otpad iz korita rječice Kupčine i drugih potoka, lokalna ribička društva se nisu odazvala pozivu da nam se pridruže! U tim eko-akcijama smo surađivali sa školama (Krašić i Ozalj) kako bismo djecu što više odgajali za okoliš. Maksimalno smo se trudili uključiti što više malobrojnog preostalog domaćeg stanovništva, udruge lovaca, vatrogasne udruge, lokalnu samoupravu, privredne subjekte koji gospodare tim područjem (Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatske ceste), a u 2003. g i 2004. g., pomoć je pružila i Javna ustanova Park prirode Žumberak samoborsko gorje, smatrajući, logično da i to mora biti njihova zadaća. Međutim nakon što je Zakonom o otpadu (u prosincu 2004. g.), za uklanjanje otpada odloženog mimo službenih odlagališta, zadužio lokalnu samoupravu, JU PP ŽSg više nije htjela sudjelovati u eko-akcijama ED Žumberak. A svakome tko je promišljao i brinuo se za stanje okoliša i prirode, bilo je jasno da prvi korak u zaštiti prirode treba biti uklanjanje otpada, koji se, jer nije bilo organiziranog zbrinjavanja, u prirodu odbacivao-odlagao od kraja šezdesetih godina.

Josip Šintić Zlatko

Predsjednik Ekološkog društva Žumberak,
Voditelj projekta ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ, VIŠE CVIJEĆA - MANJE SMEĆA
mob: 099/ 67 35 557, tel: 01/66 37 622

Na vrh