Dobrodošli u Slavetić
  O udruzi Lipa
  Kada i zašto svratiti u naš kraj - Događanja

 

Kontakt:
udruga-lipa@slavetic.hr

Ova stranica posvećena
Slaetiću se priprema.
Trudit ćemo se da ju što prije obogatimo podacima iz slavetićke prošlosti i sadašnjosti.

 

 

 

 

 

 


Udruga “Lipa” – za obnovu i razvoj slavetićkog kraja

Udruga “Lipa” – za obnovu i razvoj slavetićkog kraja osnovana je 2006. godine, prije svega radi oživljavanja regije, promocije kraja, njege baštine i obnove tradicionalnih vrijednosti.
Statut Udruge

Unutar Udruge pokrenuta je akcija revitalizacije materijalne i nematerijalne kulturne baštine radi uključivanja slavetićkog kraja u turističku ponudu regije i cijele županije.

Kraj ima poseban turistički potencijal, a Udruga veliku volju i mnoštvo planova.

Na posebnim položajima smješteni su i očuvani dvorac Oršić i barokna župna crkva sv. Antuna pustinjaka i obje su građevine spomenici nulte kategorije.

Naše je djelovanje usmjereno na pokretanje turističke ponude i poticanje lokalnog stanovništva za pronalaženjem i sudjelovanjem u aktivnostima kraja preko oživljavanja starih zanata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) zadržavati mlađe stanovnike u kraju uz mogućnost zarade na tradicionalnim domaćim specijalitetima i proizvodima.
Blizina Jastrebarskog, Karlovca i Zagreba je vrlo pogodna.

Radi toga zapisali smo smjernice i izradili mapu. Ideja imamo napretek.
Projekt Slavetić – smjernice
Projekt Slavetić – mapa

U samom Slavetiću, iz kojeg se prostire prekrasan pogled na područje od Karlovca do Zagreba i šire, očuvano je desetak starih kuća, a u cijelom kraju i pedesetak, u kojima godinama nitko ne stanuje te su zbog toga dotrajale, a predstavljaju pravi dragulj autohtone arhitekture toga pitomog jaskansko-žumberačkog kraja.
Posljednjih godina nekoliko kuća je obnovljeno. Stakla na prozorima su zasjala i zašarenilo se cvijeće. Kuće su ponovo dobile stanovnike ili vikendaše.
Dodjela nagrada 2011. godine

Uz veliko zalaganje i uporan rad, uz financiranje članova Udruge te uz pomoć sponzora, Udruga je bila nositelj 2008. i 2009. projekta pod nazivom Rokovo u Slavetiću, koji u posljednje dvije godine 2010. i 2011. nose naziv Dani slavetićkog kraja.

Uprkos skromnim sredstvima za oglašavanje i provedbu, unutar Dana slavetićkog kraja, pokrenuli smo natjecanje Najljepši cvijet slavetičkog kraja. Natjecanje ima nekoliko kategorija tako da svatko u kraju može pronaći svoj interes. Nagrađujemo svaki trud uložen u poljepšavanje vlastite okućnice ili dijela sela, očuvanje tradicije preko oživljavanja starih autohtonih kuća, mlinova, uređenje izvora, javnih i privatnih bunara. Primjećujemo i svaki lijepi balkon, kamenjar i trud uložen u oblikovanje okoliša.

Od 2009. pod nazivom Advent u Slavetiću svake godine obogaćujemo vrijeme prije božića koje smo uspjeli organizirati na razini župe Slavetić koja obuhvaća 9 naselja slavetićkog kraja.

Osnovan je KUD Lipa, koji djeluje samostalno.

Manifestacije se održavaju na platou sa stalnom natkrivenom pozornicom. Plato se nalazi iznad sela, a na njemu je smješteno i nogometno igralište NK Slavetić.

Sva događanja imamo dokumentirana bogatim foto materijalom od kojega dio možete pronaći na ovim stranicama.

Na vrh